Loading...

Læsetid: 8 minutter og 40 sekunder.

Kom godt fra start med hund i børnefamilien.

Et godt venskab mellem hund og barn kan være noget helt særligt, der måske bliver et af de lykkeligste minder fra barndommen.  Men arbejdet med en hund får en ekstra dimension når der er børn under 12-13 år i hjemmet. Børn og hunde (heller ikke hvalpe) er nemlig ikke automatisk et godt match, uanset hvor glade de indledningsvist er for hinanden. Så oven i alle de andre hverdagskompetencer du skal hjælpe hunden med at tilegne sig, skal du medregne ekstra arbejde for at sikre, at barn/hund relationen udvikler sig i den rigtige retning.

Herunder finder du 3 tips, der forhåbentligt kan hjælpe jer på vej.

Tip #1. Vær til stede.


Nu skal din indre kontrolfreak dyrkes.

Du skal nemlig være hundrede procent til stede og være klar til roligt og tålmodigt at vejlede og bryde ind når det er nødvendigt – HVER gang hund og barn har noget med hinanden at gøre.Din opgave er at sikre, at barn og hund har gode oplevelser med hinanden, som både indebærer ro i samværet og respekt for hundens grænser.

Fokus på ro er ikke kun for at forældrene ikke får ondt i ørerne. Den børneenergi, der kendetegner de fleste mindre børn (løben, tumlen, flagren med armene, råben) fungerer nemlig især som hvalpemagnet. Det kickstarter en hvalps lyst til at jage, bide og være vild. Men også voksne hunde kan reagere på børns vilde lege med enten en uhensigtsmæssig entusiasme eller utilpashed.

Det kan i starten virke sødt og sjovt, at hunden bliver så fjollet sammen med børnene, men her er det godt at vide, at erfarer hvalpen, at børn skal man være vild sammen med, kan det blive svært for den at være rolig omkring børn.

Resultatet kan være, at den lille hvalp vokser op og bliver en ung (og måske væsentligt større) hund, der springer op af kurven, klar til ballade, så snart et barn rejser sig fra sofaen. Hundens naturlige legestil er præget af at jagte, hoppe op, hapse og gribe fat. Det er helt fint når der leges med andre hunde, men når det handler om leg mellem hund og barn, er der en god chance for et kaotisk udfald.

Det er ikke rart hverken at blive målskive for sylespidse hvalpetænder eller en stor hunds tillærte tendens til at løbe efter og gribe fat i barnet så snart det er i nærheden.

Selvom hunden bare vil lege, vil mange børn forståeligt nok blive utrygge ved en hund, der på den måde ligger på lur.

Derfor er det godt at lade børnene forstå, at man skal gemme de vilde lege til når hunden ikke er i nærheden.

Det er nemlig vigtigt, at hunden lærer, at der er forskel på hvordan man leger med sin lille menneskeven, og hvordan man leger med de firbenede venner.

At fokusere på rolige, berigende og hyggelige lege, der gerne involverer lækre godbidder (som eksempelvis at lære tricks eller lege gemmeleg) er derimod en god idé. Barnet får lov at være legekammerat og kilden til gode ting og hunden vil føle sig knyttet til dit barn.

 


Fokus på respekt for hundens grænser er som nævnt også vigtigt. En hund, der oplever, at dens grænser og behov ikke bliver set af børnene, kan blive stresset og utryg omkring de små. Det lægger potentielt kimen til et uheldigt adfærdsmønster omkring børnene, hvoraf det i værste fald kan handle om, at hunden ender med at knurre af jeres barn eller bider i afmagt. 

Det er naturligvis en skræmmende tanke. Men egentlig handler det ikke så meget om at undgå, at hunden bider, men mere om at sikre, at Rollo virkelig ser en stjerne i dit barn og har tillid til, at barnet vil ham det bedste.

På den måde vil hunden have meget nemmere ved at overskue det, hvis barnet en gang imellem kommer til at overrumple hunden. Hunden er nemlig et socialt dyr, der på lige fod med de fleste mennesker ønsker at undgå konflikter, da den udmærket godt ved, at konflikter ikke tjener til egen eller gruppens trivsel.

Derfor vil hunden typisk gøre mange ting for at undgå en konflikt, inden den tyer til skrappere midler. Men stiger hundens stressniveau støt og roligt omkring dine børn, kan lunten ende med at blive kort. En følelse vi mennesker også kender til. Stress i hunden er nemlig ikke så anderledes fra os mennesker. 

Heldigvis er der ingen grund til at gå og bekymre sig om det, så længe I som voksne påtager jer opgaven at være til stede.

Så på med superheltekappen og vær klar til at være en god vejleder for de små to -og firbenede.

Tip #2: Bliv klog på hunden.

Du tænker nok, at dine børn ikke vil udsætte hvalpen for noget ubehageligt med vilje og det er helt sikkert også sandt.

Udfordringen er, at vi ikke altid automatisk ved, hvornår hvalpen er utilpas.

Et godt næste skridt er derfor netop at søge gode kilder til viden om hunden som socialt dyr. Når du ved mere om hundens adfærd, kropssprog og behov, vil det også være meget lettere for dig at sikre, at der ikke opstår uheldige associationer hund og barn imellem. Du vil i langt højere grad kunne vurdere om en situation er hensigtsmæssig eller ej når du har læst lidt på lektien.

Eksempler kan være kendskab til, hvordan hunde bedst håndteres, såsom at lade hunden vælge samværet til og undgå, at hunden bliver fastholdt i et kram eller bliver klædt ud i dukketøj.

Eller at det er helt naturligt og ganske i orden, at hunden gerne vil have sin mad i fred, og at det derfor ikke er en god idé, at børnene tager tyggebenet fra hunden eller stikker hånden ned i madskålen.

At vide noget om hundens kropssprog og ansigtsmimik har også stor værdi.

Det giver dig selvtillid f.eks. at være klar over, at hunde viser tegn på stress og ubehag ved bl.a. at vende hovedet væk, gabe eller slikke sig om munden og at det er bedst at skride ind ganske roligt og hjælpe hvalpen ud af en situation, hvor den udviser et eller flere af de signaler.


Det er en god idé at blive klog på hundens kropssprog og ansigtsmimik. 

Har du et meget lille eller særligt viljestærkt barn, der har svært ved at tage imod dine instruktioner ift. hvordan hunden bør håndteres, vil jeg anbefale, at I overvejer om tidspunktet for en hund i hjemmet er det rigtige. Måske skal jeres barn være noget ældre eller bare mere modent. Det er der ingen skam i, børn skal igennem mange faser. Læs mere 
her.

Tip #3: Giv dig selv, børn og hund masser af pauser hver dag.

Uanset hvor meget vi ønsker at dedikere alt vores tid til vores børn og hunde, så kræver voksenlivet mere af os. Det er desuden noget af en tjans at hjælpe hund og barn med at opnå at godt og velafbalanceret venskab, og du fortjener en masse pusterum i løbet af dagen.


Heldigvis er det ikke ensbetydende med, at du en gang imellem alligevel er nødt til at overlade hund og børn til egen skæbne.

Her er tricket at adskille hund og barn. Det gør du bare. Stille og roligt.

En smart ting er at have et hyggeligt indhegnet område til hunden, hvor den får lov at opholde sig helt uforstyrret – evt. med lidt lækkert at tygge på, så hvalpen kan finde sig godt til rette.
En sådan indhegning tjener mange praktiske formål, hvis den bruges rigtigt.

Det kan blive et trygt sted hvor hunden kan søge hen, når den selv mener den har brug for en pause. Den fungerer som en tydelig grænse, du kan lære dine børn at de ikke må overskride. Endelig kan den hjælpe os voksne til at trække vejret lidt roligere, fordi vi ved, at hunden er et sikkert sted og ikke pludselig opsøger børnene imens du laver mad, er i bad eller noget andet, hvor du ikke kan holde opsyn.

Vigtigheden af, at du selv slapper godt af i opgaven som forælder for både børn og hund må ikke undervurderes. Jo mere du slapper af, jo mere gør børn og hunde som regel også.


Vær opmærksom på at hunden skal lære at være glad for området, og fra sin rolige zone har mulighed for at følge med i familiens aktiviteter. Den skal ikke  placeres langt væk fra jer alle sammen.  En mobil kravlegård med plads til at vokse kunne være en løsning.

Der er også den fine mulighed, at give hvalp og barn hver sin rolige aktivitet i samme rum. Det kan være et langtidsholdbart tyggeben eller en fyldt Kong til hunden og tv, puslespil eller iPad tid til dit barn.

Lad dem sysle med hver sin rolige aktivitet, men hver for sig. Imens sidder du i midten og nyder roen – på den måde lærer du både hund og barn, at man godt kan være i samme rum, uden at der skal ske alt muligt indbyrdes. En værdifuld erfaring for begge parter. 

Som du nok kan læse, skal der mere til end bare pengene hunden koster, hvis du gerne vil have en hund der fungerer godt omkring dine børn. Både hund og børn skal lære meget om hinanden og gøre sig mange erfaringer omkring, hvordan man er sammen. Det er bare udelukkende dig, kære forælder, der kan påtage sig det store ansvar at sikre, at læringsprocessen går godt. Men hvis du selv ønsker hunden lige så meget som børnene, og har lyst til at lægge timerne der skal til, så er der alle mulige gode chancer for, at I får en fantastisk familiehund med et super forhold til jeres børn. 

Lyder det som om opgaven er for krævende lige nu? Det er helt i orden!

Jeg vil slutte af med at understrege, at det er helt i orden ikke at føle sig klar til det store ansvar. At vente til børnene er større, eller måske beslutte, at det at have hund simpelthen ikke er noget du har tid eller lyst til, er en meget bedre beslutning end blot at få hund for børnenes skyld. Ikke altid at få hvad man ønsker er en del af livet, og dine børn skal nok komme sig over skuffelsen.

Så ender du med at sætte pause på projekt hund, så gør du bare det  og gør det med god samvittighed, for du har taget en ansvarlig og velovervejet beslutning.

Til jer der føler jer klar til at springe ud i det ønsker jeg jer alt mulig held og lykke med jeres uden tvivl skønne hund. 

Til jer der vælger at sætte projektet på pause: Tak fordi du er dit ansvar bevidst og ikke overlader hund og børn til "selv at finde ud af det." High five! Du har taget en god beslutning.~ Rikke.