Loading...

Det kan være svært at sige nej til børn, men:


Du må gerne sige nej til:

  • At fremmede børn klapper din hund på gåturen.
  • At venneparrets børn går ud i haven og leger med din hund.
  • At dine børn tager hunden med ind på værelset når de har venner på besøg.

Du kan altid sige nej, og du kan gøre det med god samvittighed - også selvom børn (og nogle gange deres forældre) kan se lidt skuffede ud.

Faktisk må (læs: skal) du altid tage kontrol over de oplevelser din hund har med andre børn – både for barnets og for hundens skyld.

Som du sikkert allerede ved, så kræver det noget af dig at gå ind i samspillet mellem din hund og børn – dine egne såvel som fremmede børn. Du skal være opmærksom på din hunds signaler, barnets adfærd, kvaliteten af og indholdet i den generelle interaktion - og måske føler du dig oven i købet lidt forpligtet til at sludre med dine voksne gæster eller forældreparret du har mødt på din gåtur, imens deres børn interagerer med din hund – hvilket gør det svært at fokusere.

Det kræver også, at man kan overskue at fortælle andre folks børn, hvad de må og ikke må når de er sammen med din hund – og ofte er der brug for en del instruktion, hvis de ikke i forvejen kender til, hvad der er god og mindre god omgang med hunde.

I det hele taget kræver det ofte mere af dig, end når det er et barn du kender rigtig godt – f.eks. dit eget. Det skal du ikke altid kunne overskue.

Jeg siger ofte selv nej til, at mine hunde skal hilse på eller interagere med børn. Selvfølgelig siger jeg nej, hvis jeg kan se at min hund ikke gider (vender sig væk, snuser fraværende, går sin vej) – men til tider også selvom min hund måske ser ud til, at den godt kunne være interesseret.

Det kan overraske nogle forældre, især hvis de ved hvad mit faglige fokus er, men det gør jeg, fordi jeg ved, at det vigtigste element i interaktionen er mig - jeg skal have overskuddet til at kunne gå hundrede procent ind i det, og sikre mig at min hund får en god oplevelse. Hvis jeg ikke lige føler det, og det gør jeg ikke altid – så bliver det et nej. Sådan set helt ligesom hvis din hund skal hilse på en anden hund.

Så mine hunde ligger ofte et andet sted og hygger sig med noget lækkert, når der er børn på besøg. I weekenden var vi til rugby kamp, vejret var godt, og der var masser at tilskuere – og en masse børn – inklusive min bedste veninde og hendes lille søde datter på 2 år. Men jeg ville altså hellere sludre med min veninde, end være barn/hund pædagog – så hundene blev parkeret med et tyggeben hver – hverken min venindes datter eller andre børn kom den dag i nærheden, selvom flere sendte lange blikke.

Og faktisk er det også en rigtig fin ting for hunde at opleve, at børns tilstedeværelse ikke kræver en masse af dem – at de godt kan være omkring børn uden at der skal ske alt muligt, der har med disse børn at gøre. Det giver gode chancer for at få en hund, der kan slappe af omkring børn.

Så tag den kontrol hver gang du siger ja – og sig nej, når du ikke lige gider - og tag en kop kaffe i stedet.